5 דרכים ליצירת רושם ראשוני מוצלח בדרך לראיון

מה משותף לדייט רומנטי ולראיון עבודה? בשניהם הרושם הראשוני משפיע רבות על המשך הקשר. כיצד נוצר הרושם הראשוני הרבה לפני שנאמרת המילה הראשונה – ואיך אפשר להשפיע על עיצובו כדי למסד את הקשר?

הגעה לראיון עבודה דומה לדייט ראשון בעקבות פגישה וירטואלית באתר הכרויות: בשני המקרים חיפשתם, התאמצתם, התכתבתם, עברתם לטלפון, התקשטתם לכבוד הפגישה- ועדיין, אחרי כל ההשקעה הגדולה הזו, שבב פטרוזיליה אחד שהתנחל בין השיניים יכול לעשות את כל ההבדל…

בין אם מדובר בשידוך עסקי או רומנטי – הרושם הראשוני שנוצר בדקות הראשונות של המפגש יכול לשנות את התמונה מהקצה אל הקצה. לא משנה כמה ימים התכוננתם לפני, מתי הרושם הראשוני מתחיל להתעצב ואיך אפשר להשפיע עליו לטובה?

מתלבשים על המלתחה

לקראת ההגעה לראיון העבודה, שווה לעשות מחקר על קוד הלבוש הנהוגים במקום: האם העובדים בחברה מתהלכים בלבוש רשמי או קז’ואלי? כך או כך כדאי להתלבש בצורה סולידית, ורגע לפני שיוצאים מהבית לא לשכוח לעבור מול המראה – כדי לוודא שהלוק הכולל אינו מרושל (וגם שאין פטרוזיליה בין השיניים)…

מעבר לבחירת הלבוש עצמו, כדאי תמיד להגיע לבושים בשכבות. מדוע? כדי שמצד אחד לא נתחיל להזיע בראיון מרוב חום ומצד שני – לא נאלץ לשלב ידיים מרוב קור (שילוב ידיים משדר סגירות). הגעה עם שכבות מאפשרת לכם להתאים את עצמכם לאקלים במשרדי הארגון.

הזמן עושה את שלו (גם בראיון עבודה)

הרושם הראשוני עשוי להיקבע הרבה לפני שנפסע לתוך חדר הראיונות, לפעמים אפילו לפני שהגענו לראיון. איחור לראיון עבודה, לדוגמה, פשוט לא בא בחשבון. במקום להתחיל את הריאיון מעמדת נחיתות, עשו הכול כדי להגיע בזמן: הפעילו שני שעונים מעוררים, בדקו מראש את אפשרויות ההגעה, צאו חצי שעה לפני הזמן… ואם קרה שאתם מאחרים, כדאי להודיע מוקדם ככל האפשר ולנסות למזער את הנזק.

עמדת הזינוק הסמויה

דמיינו את הסיטואציה הבאה: בדרככם לראיון עבודה מישהו מעז לחתוך אתכם ואתם, מתוחים גם כך, מחליטים להוציא עליו קיטור. כשאתם מגיעים למחוז חפציכם, מסתבר שהחצוף שישב מאחורי ההגה ישוב כעת מאחורי שולחן הראיונות…

אז נכון, הסיכוי להתרחשות שכזו גבוה בערך כמו הסיכוי לקבל שיחה מאריאלה. ועדיין, סביר להניח שבוחנים אתכם עוד לפני הכניסה לחדר הראיונות: את שפת הגוף כשאתם ניצבים בעמדת הקפה ואת האינטראקציה עם הפקיד/ה בעמדת הקבלה. יש אפילו ארגונים שמקבלים דיווח על התנהגות המועמדים מדלפק הקבלה – דיווח שיכול להשפיע על השקלול הסופי. מציעים לכם כוס מים? אל תהססו – פשוט תיקחו! הפגנת חברותיות, חיוך והתנהגות מנומסת מהרגע שנכנסתם למקום מושבו של הארגון, רק יסייעו בעיצוב רושם ראשוני חיובי.

דלת צלחה: רושם ראשוני מהנקישה הראשונה

עוד לפני שאתם פוסעים לתוך החדר, כשאתם רק נוקשים בדלת, כבר אז הרושם הראשוני ממשיך ללבוש צורה: האם הנקישה הייתה חזקה או חלשה?  נקישה חלשה יכולה להתפרש כהססנות וחוסר אסרטיביות, לעומת נקישה בעוצמה חזקה מידי, שיכולה להתפרש כאגרסיבית. נקישה עם נוכחות תתאים יותר לתפקידים מכירתיים שבהם נדרשת אסרטיביות, לעומת נקישה מעודנת  שתתאים לתפקידים פחות מחוספסים.

כרטיס הכניסה שלכם

נכון, זה לא שאתם צועדים על המסלול בתצוגת אופנה. ועדיין העיניים נשואות אל כל צעד שאתם עושים. הליכה של דוגמנית אולי לא תעזור, אבל הליכה זקופה והוצאת ידיים מהכיסים יאפשרו לכם להתחיל את הריאיון ברגל ימין.

כדאי להשקיע מחשבה ולפתח מוכנות גם לתקשורת שלפני הראיון. פעמים רבות יציעו לכם להכין קפה במטבחון, והמראיין עשוי להצטרף אליכם- לפעמים חשוב להמריץ את עצמיכם באמצעות מנה של קפאין, אך כדאי לשמור על שיחה נעימה, שקטה וחברותית בדרך ובזמן הכנת הקפה כדי לא ליצור דקות דממה מותחות. כדאי להוריד גם את משקפי השמש (בהנחה שאתם לא מתמודדים לתפקיד בטייסת)… ובכלל, נסו להיראות כמה שיותר מאורגנים: כניסה לחדר עם תיק מסמכים מדוגם עשויה להוסיף נקודות זכות, לעומת אחיזה של ערימת ניירות מבולגנת.

צרו קשר!

מחקרים מלמדים שמועמדים רבים מבצעים שתי טעויות נפוצות ברגע שמתחיל הרעיון: האחת היא לחיצת יד חלשה – שיכולה להעיד על הססנות, אדישות או חוסר ביטחון. ההמלצה שלנו היא לשלב לחיצת יד מוצקה, המלווה במבט בעיני המראיין. הטעות הנפוצה השנייה היא חוסר יכולת ליצור קשר עין יציב. השפלת מבט אל הרצפה יכולה להיתפס כסממן לבושה או הסתרה– לעומת יצירת קשר העין המסייעת ביצירת קרבה ומשדרת עניין, כנות ותחושה שאתם נוכחים בשיחה.

מכאן והלאה, גם המילים שבהם תשתמשו מתחילות לדבר. במידה ונוצר קליק שבעקבותיו מתחילות בתום הריאיון התכתבויות – יש לשים לב להגייה ולהימנע משגיאות כתיב.
ומי יודע? אולי הרושם הראשוני שתיצרו הוא בעצם תחילתו של סיפור אהבה…

Comments


טוען...